Titeren
Sinds een aantal jaren, titeren we onze honden, en hebben we ons in het titeren verdiept. We vinden het belangrijk dat onze honden beschermd zijn tegen (dodelijke)ziektes, maar willen onze honden niet over vaccineren. “Meten is weten”.
Onze puppy’s worden met 6 weken getiterd, de titerbepaling geeft aan wel/niet vaccineren, het kan gebeuren dat een enting om wat voor reden niet aanslaat en de hond ondanks de enting nog ziek wordt van dit virus. Ook is het zo dat wanneer een hond nog antistoffen heeft van de vorigevaccinatie, de nieuwe vaccinatie niet altijd zal bijdragen tot meer immuniteit, terwijl het lichaam wel extra en onnodig wordt belast.
Voor vaccineren ’op maat’, waardoor onnodig en/of overbodig vaccineren wordt beperkt.
Dit is vooral belangrijk voor gevoelige honden met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte, epilepsie, huid- en vachtproblemen, allergieën en dieren die heftig reageren op vaccinaties is titeren een grote uitkomst omdat zij nu ook geen trigger krijgen door een vaccinatie waardoor de klachten weer kunnen verergeren.
Naast positieve effecten, kennen vaccinaties ook bijwerkingen. Sommige van deze bijwerkingen kunnen pas in een later stadium optreden waardoor de link met de vaccinatie niet meer gelegd wordt. Jaren geleden werd gedacht dat entingen geen kwaad konden, maar de laatste tijd horen we steeds meer over schadelijke bijwerkingen. Om bijwerkingen te beperken is het titeren een mooi hulpmiddel om op maat te vaccineren.

Aandoeningen die in verband gebracht worden met (over)vaccineren
Vaak voorkomende, milde reacties:
Apathie
Haaruitval of verandering van vachtkleur op de plek van de injectie
Koorts
Pijnlijke en gevoelige spieren
Stijfheid
Verminderde eetlust
Conjunctivitis
Niezen
Mondzweren
Oorontstekingen
Matig ernstige reacties:
Immuniteitsproblemen,
auto immuun aandoeningen
Gedragsveranderingen
Pigmentverlies
Gewichtsverlies
Verminderde melkproductie
Verlamming
Abcessen
Jeukende huiduitslag
Oedeem,
opgezwollen gezicht
Atopie
Ademhalingsproblemen
Uveitis: oogontsteking van het vaatvlies van het oog.
Ernstige reacties:
Tumor op de plek van de vaccinatie, fibrosarcomen
Anafylactische shock
Artritis, polyartritis
HOD, hypertrophische osteodystrophie
groeistoornis van been- en botweefsel AIHA,
Auto-Immuun-Hemolytische-Anemie,
waarbij het immuunsysteem de eigen rode bloedcellen afbreekt met bloedarmoede tot gevolg
Immuungemedieerde thrombocytopenie, waarbij het afweermechanisme van de hond antilichamen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes
Schildklierontsteking
Glomerulonephritis, nierontsteking
Het ontstaan van de ziekte waartegen juist was gevaccineerd
Myocarditis: ontsteking van de hartspier
Post vaccinale encephalitis: hersenontsteking
Insulten
Abortus, hersenbeschadigingen foetus, problemen met dracht
Chronische aandoeningen:
Diabetes
Metabool syndroom
Auto immuunziekten
Longklachten
Voedselallergieën
Maag- darmproblemen
Leaky Gut Syndroom als gevolg van vaccinatie door beschadiging aan het darmslijmvlies
Hoe werkt het?
Er zijn 2 verschillende testen, namelijk de VacciCheck en de RapidSTATUS Titertest. De VacciCheck werkt met kleuren in grijsgradaties. Hoe donkerder het rondje kleurt, hoe meer antilichamen de hond heeft en hoe hoger de waarde. Bij een heel licht grijze stip heeft de hond dus minder antistoffen dan wanneer het rondje donkergrijs is.
Het belangrijkste is echter de aanwezigheid van antilichamen.
Positief is positief en bij een positieve titer hoeft er niet gevaccineerd te worden. De RapidSTATUS Titertest werkt met een streepje waarmee de aanwezigheid van antistoffen wordt aangegeven. Bij een positief resultaat wordt er voor 3 jaar afgetekend.
De waardes moeten in het hondenpaspoort worden vermeld voorzien van een einddatum, handtekening en stempel van de dierenarts. Alleen dan is de uitslag geldig.


Hoe vaak titeren?
Zowel de VacciCheck als de RapidSTATUS Titertest worden afgegeven voor maximaal 3 jaar. Hoe gaat het in z’n werk? Er wordt een druppel bloed afgenomen bij de hond, deze wordt in de VacciCheck of RapidSTATUS Titertest gedaan.
De test zelf duurt ongeveer een half uurtje, zodra de uitslag bekend is wordt het paspoort van de hond ingevuld en afgetekend. Als er wel gevaccineerd moet worden? Dan kan dat in principe gelijk gebeuren. Parvo kan als vaccinatie apart gegeven worden, Hondenziekte altijd in combinatie met Parvo en Hepatitis is alleen verkrijgbaar in combinatie met Parvo en Hondenziekte.
Titeren, DIBEVO en Raad van beheer Het doel van een vaccinatie is om ervoor te zorgen dat een hond voldoende bescherming heeft om bepaalde ziektes te krijgen en/of over te brengen.
Door een titerbepaling kun je dus zien dat de hond nog over voldoende bescherming beschikt en dus geen gevaar voor zichzelf en/of de omgeving zal zijn.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat titerbepalingen een wettelijke status hebben die aantonen dat de hond voldoende beschermd is in situaties waar vaccinaties verlangd worden, bijvoorbeeld in pensions, hondenshows, hondenscholen.
DIBEVO, de belangengroep waar ook dierenpensions en hondenuitlaatservices onder vallen, heeft de titerbepaling sinds januari 2016 toegestaan dus er is geen enkele reden om deze niet te accepteren. De knop hieronder stuurt u door naar het volledige artikel op de website van DIBEVO.

Op welke antilichamen wordt getiterd?
Infectieuze hepatitis (besmettelijke leverontsteking) (CAV-1 en CAV-2)
Parvo (CPV) Distemper (ook wel hondenziekte of ziekte van Carré genoemd) (CDV)
Waarom een titerbepaling?
Wanneer de moederhond antistoffen heeft, zullen de pups deze gedurende de eerste uren na de geboorte via de biest binnenkrijgen. Deze antistoffen zijn tijdelijk en noemen we ‘maternale antistoffen’.
Dit ‘ tijdelijk’ is bij elke pup verschillend. Omdat we niet weten wanneer ze verdwijnen, vaccineren de meeste dierenartsen op 6-9-12 en eventueel 15 weken leeftijd. Zolang de maternale antistoffen nog aanwezig zijn, bestaat er een grote kans dat de vaccinatie niet aanslaat.
Meer en meer fokkers laten de pups in het nest titeren i.p.v. standaard op 6 weken te enten. Afhankelijk van de uitslag, zal voor iedere pup afzonderlijk bekeken worden of er al dan niet vaccinatie nodig is. Het is mogelijk dat een puppy maar 1 x gevaccineerd wordt i.p.v. 3 of 4x.
Praktijkvoorbeeld:
Iedere pup heeft 1 staafje en nummer.
In dit voorbeeld zien we bovenaan de positieve referentiestip en vervolgens de stippen voor besmettelijke hepatitis, parvo en hondenziekte.
Stripje/pup 4:
Hier ontbreekt duidelijk de stip voor parvo. Deze hond is hier dus niet tegen beschermd en moet gevaccineerd worden met
een parvovaccin. De rest is in orde.
Stripje/pup 5:
Alle stippen zijn gelijk of donkerder dan de positieve referentie stip.
Deze hond is perfect beschermd.
Positieve referentie
Besmettelijke hepatitis
Parvo
Hondenziekte

Omdat er al jaren getiterd wordt is gebleken dat entingen veel langer voor bescherming zorgen dan dat wij denken. Sommige honden zijn met 1 enting voor een groot deel van hun leven beschermd.
In Amerika heeft dr. R. Schultz onderzoeken gedaan waaruit bleek dat 95% van de onderzochte honden na de vaccinaties voor Parvo, Hondenziekte en Hepatitis een veel langere bescherming hadden dan de drie jaar waarvoor fabrikanten ze vrijgeven, namelijk tot wel zeven jaar!
Het was hierbij niet zo dat de bescherming dan na zeven jaar ophield, maar langer is niet onderzocht. Het is dus mogelijk dat die bescherming nog langer duurt, mogelijk zelfs een leven lang.
Vanuit immunologisch oogpunt is er dus helemaal geen noodzaak om deze vaccinaties iedere 3 jaar te herhalen. Na het eerste contact met een ziekteverwekkend virus of bacterie via natuurlijke weg of vaccinatie maakt het immuunsysteem antilichamen aan. Wordt het dier later alsnog een keer besmet dan kan het door deze herkenning direct overgaan tot de productie van specifieke antilichamen.
Wil je meer weten over titeren of ben je op zoek naar een dierenarts die een titerbepaling kan uitvoeren, zie onderstaande link:
https://www.vaccicheck.nl/lijst-van-vaccicheck-dierenartsen
https://www.facebook.com/groups/TiterenMetVacciCheck/
Waarom wordt er niet op Leptospirose (Weil) getiterd?
Omdat dit een bacteriële ziekte is, waarvoor geen titerbepaling mogelijk is. Voor virusziekten kan dit wel.